De verhuis zelf; hoe pak je die aan?
En dan is het tijd om aan de praktische kant van de zaak te beginnen: de verhuis zelf! Hoe moet je er nu aan beginnen?
Een goede voorbereiding is alles
Het belang van een goede voorbereiding? Dat is nog steeds niet achterhaald. Want ondanks de goede inlichtingen van verhuisfirma’s en immokantoren, zijn er altijd van die mensen die een hoop essentiële zaken vergeten te regelen. Van emotioneel tot puur praktisch. Je moet er hoe dan ook voor zorgen dat alles tot in de puntjes is geregeld!
Even emotioneel
Laat ik er even een emotionele kwestie van maken: onderschat verhuizen naar de kust niet! Als je voordien nog niet in West-Vlaanderen woonde, dien je te weten dat de plaatselijke inwoners er raar zullen opkijken wanneer zo’n olijke Limburg of lachende Antwerpenaar zijn inkopen komt doen in de lokale supermarkt. Ja, ik wil geen Belgen benadelen of veroordelen, maar West-Vlamingen zijn soms een volk apart. Ik koester veel sympathie voor hen, en toch stelde ik vast dat ze je in het allerbegin als indringer bekijken. Zo’n eerste ervaring kan dus voor jou – wanneer je pas bent verhuisd – heimwee opwekken. Maar op voorhand even stilstaan bij de gedachte dat dit kan gebeuren, is al een geruststelling. Dat hoort nu eenmaal bij een goede voorbereiding (zie hierboven). Het emotionele – en tegelijkertijd ook een beetje een praktische kant – houdt ook in dat je de vertrouwde omgeving zal achterlaten. Je moet een nieuw bankkantoor, bakker, slager, supermarkt, dokter, kapper enzovoort zoeken. Dat zijn allemaal zaken die de stress hoog kunnen doen oplopen.
Puur praktisch
Heb je de sleutel van je nieuwe stek aan de kust ontvangen? Mooi! Maar daar blijft het niet bij. Zoek een aantal maanden op voorhand naar een goede verhuisfirma, en wees voldoende kritisch. Stel ook een checklist op voor je verhuis. Indien je kinderen hebt, ga dan meer dan een half jaar op voorhand op zoek naar een school of kinderopvang. Snuffel op het internet rond naar betrouwbare omgevingen voor je kind. Want voor je liefste schatten is het ook wennen. Een andere praktische – en tamelijk lastige – zaak is jouw job. En die van je partner! Is het nog doenbaar om met het openbaar vervoer naar de andere kant van het land te reizen? Of neem je beter de auto? Indien je partner al dagelijks een beroep moet doen op je wagen, kan het nuttig zijn om met een collega te carpoolen. Veel succes!